Tom Khaa (Tomyam Santan) - testblogtemplatefree

Breaking

BANNER 728X90

Friday, 27 March 2020

Tom Khaa (Tomyam Santan)




Tom Khaa (Tomyam Santan) yg sedap !! Bini yg solehah wajib kena try utk ambil hati si suami yg hensem !! Bahan-bahan diperlukan:
4 cawan air biasa
Sebatang serai Dihiris halus2
4-5 hiris lengkuas. Nk guna yg kering pun boleh.
4 sudu minyak cili. Klau xde, guna Tom yam paste pun boleh
5 biji cili padi
Daun ketumbar - skali dengan akarnya
6 ekor udang XL (optional)
Dada ayam dipotong (optional)
1/2 cawan santan
Sayur (terpulang nak ape)
6 sudu sos ikan
3 helai daun limau purut (dipotong dua atau dikoyak)
1/2 biji lemon dan sebiji limau nipis
1 ketul tauhu (potong jd cube)

Cara menyediakan dan memasak:
- Isi air biasa kedalam periuk. Masukkan sekali akar daun ketumbar. Biarkan air mendidih.
- Bila air dah mendidih dan bau ketumbar dh naik, masukkan daun limau purut, serai dan lengkuas. Biarkan seketika.
- Bila dah agak 1 minit, masukkan daun ketumbar yg dihiris serta minyak cili dalam 3 sudu. Klau xde minyak cili, masukkan Tom yam paste je. Sos ikan masukkan juga.
- Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan ayam dan udang
- Masukkan santan. Biarkan mendidih.
- Bila dah biar dlm seminit, masukkan sayur dan tauhu.
- Biarkan dlm 1-2 minit. Kacau kadang2.
-Dalam bekas utk hidang, masukkan air jus lemon dan limau tadi, juga cili oil or Tom yam paste (seeloknya minyaknya shj- 1/2 sudu kecil). Daun ketumbar dan cili padi
-Bila Tom yam tadi dah menggelegak, tutup api & sedia utk dihidangkan.

Jemput kawan join telegram @ResepiDuniaMasakan

No comments:

Post a Comment